loader img
Top

ЯБЪЛКОВ ПАЙ

ДАЛЕЧНИЯТ ВКУС

img
  • Нели Михайлова
  • Дата: 15 май 2019

Гръцкият лекар и философ Гален препоръчва яденето на ябълки като здравословно. Според него ябълките подпомагат храносмилането и се отразяват на жизнения тонус. Средновековните рецепти следват съветите на Гален. Средновековният пай е бил любим на крале и обикновени хора. Крал Хенри III е харесвал изкючително много този десерт.

Рецептата включвала два основни елемента - тесто и ябълков пълнеж. В тестото се слагало масло и добре пресято брашно, а ябълковата смес или пълнеж била голямата тайна на майсторите пекари. Съвършенството се постигало чрез смесване на подправките и подбор на плодовете. Времето за печене също било важно и паят се консумирал топъл.

По улиците са се движели специални пекарни "на колела" и хората са можели да си купят вкусния десерт топъл. Сортовете ябълки за пая останали в миналото, но със сигурност са били изключително сладки, защото в тези лакомства не се е слагало захар. Самото тесто за пая не винаги се консумирало, а се използвало да задушване ябълковия пълнеж. Можете да намерите в проекта оригинална ябълкова рецепта.