loader img
Top

СВЕТЪТ НА ПЕКТИНА

УНИВЕРСАЛНИЯТ ПЕКТИН

img
  • Никола Николов
  • Дата: 15 октомври 2019

Пектинът има противовъзпалително и антимикробно действие. Създава разруителна среда за патогенните организми в раносмилателния тракт и защитава лигавицата. Комплексообразуващ – играе ролята на превантивен агент за предпазване от интоксикация, когато хората живеят в райони с висока радиация. Той забавя придвижването на храната в червата, помага за абсорбцията на мазнините и глюкозата.

Пектинът е естествено средство за понижаване на нивата на холестерола. След като попадне в организма с храната, той образува желеобразна субстанция, която се движи през червата и събира вредни вещества, токсини и шлаки. Въпреки това водоразтворимите полизахариди не са безвредни. Има два основни показатели, когато веществото може да предизвика истинска вреда: алергична реакция и предозиране на синтетично произведения ябълков пектин.

B eднa гoлямa cтъĸлeнa ĸaнa ce cипвaт нapязaни ябълĸи, лимoн и вода. Слага се в пpeдвapитeлнo зaгpятa фypнa или eмaйлиpaн тигaн бeз пyĸнaтини. Съдържанието се сгъстява. Cлeд тoвa се изсипва в мapля и се оставя дa ce изцeждa. Taĸa пocтeпeннo сместта ce жeлиpa и се получава ябълĸoв пeĸтин.