loader img
Top

СЛАВЯНСКА ЯБЪЛКА

НАЙ-СЛАДКАТА

img
  • Нели Михайлова
  • Дата: 15 май 2019

Славянските традиции поставят ябълката в центъра на щастието на човека. Много от традициите са свързани с ябълката. Западните славяни са вярвали, че за осигуряване на щастието на семейството, на Рождество и Нова година да се умият с ябълкова вода или вода, в която е имало ябълки. Украинците са смятали, че лечение за безплодие може да се получи след консумиране на ябълка, висяла дълго на дървото. В славянските традиции ябълката е положителен символ.

Било забранено да се ядат ябълки преди Спасовден. В Словакия и Моравия водата, с която е изкъпано новороденото, се плисвала под сладко ябълково дърво. Ябълковото дърво било символ на уседналостта, постоянството и вярата.

Последната ябълка се оставяла на дървото за плодородие на следващата година. В Сърбия, Македония и Хърватия младата невеста носела в новия си дом ябълкова клонка с ябълка, в която имало златна монета. Западните и южните славяни се приемало, че преди да налеят вода от нов извор, трябвало да се хвърли сладка ябълка. На Рождество и Нова година за здраве са се удряли децата с ябълкова пръчка. Ябълката била символ на брачния съюз, любовта и предаността.